Applaus voor Johan de Meij: uniek symfonisch concert met blaasorkesten

Applaus voor Johan de Meij: uniek symfonisch concert met blaasorkesten

Jubileum
In 2018 is het 30 jaar geleden dat Johan de Meij zijn eerste Symfonie, The Lord of the Rings schreef. Dit jubileum – en de viering van De Meij’s 65-jarige verjaardag – is aanleiding voor een concert rondom deze succesvolle componist van symfonische blaasmuziek.

“Symfonische wereld en de wereld van blaasorkesten komen samen”
Ik verheug me er enorm op dat de symfonische wereld en de wereld van blaasorkesten – mijn werelden – en hun muziekliefhebbers hier bij elkaar komen. Wij slaan een brug en dat vind ik misschien wel het allermooiste van dit programma. Het publiek staat een spectaculaire avond te wachten, met muziekstukken die wereldwijd al volle zalen hebben getrokken” aldus de Meij.

The Lord of the Rings
Op zaterdag 29 september dirigeert De Meij het NNO tijdens zijn eigen Symphony no.1 The Lord of the Rings. Daarnaast worden er werken van de Meij uitgevoerd door Provinciale Brassband Groningen o.l.v. Rolf Verbeek en door het Noord Nederlands Jeugd Orkest o.l.v. Erik Janssen. Voorafgaand aan het concert speelt het Johan de Meij-projectorkest onder leiding van Thom Zigterman en Floris de Wever in de foyer.

Extreme Makeover en FELLINI
Naast The Lord of the Rings zijn De Meij’s Extreme Makeover en FELLINI onderdeel van het concertprogramma. In Extreme Makeover voor brassband varieert De Meij naar hartelust op een thema van Tsjaikovksi, die op zijn beurt een Russisch volksliedje als inspiratiebron had. FELLINI roept taferelen op uit de magische wereld van de legendarische Italiaanse filmmaker Fellini: in de verte klinkt een circusorkest en altsaxofonist Hans de Jong.

Over Johan de Meij
Johan de Meij (Voorburg, 1953) studeerde trombone en directie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij begon zijn muzikale loopbaan als trombone- en eufoniumspeler in verschillende orkesten en ensembles in Nederland. Zijn compositorisch oeuvre omvat originele composities, symfonische bewerkingen en arrangementen voor filmscores en wordt uitgevoerd door orkesten en ensembles wereldwijd. Hij is een veelgevraagd gastdirigent van eigen composities en gastspreker over zijn eigen werk.

In 2017 ontving de Meij de Buma Classical Award, de meest prestigieuze Nederlandse prijs voor een musicus/componist. Daarnaast won hij in hetzelfde jaar twee internationale compositiewedstrijden, werd zijn werk FELLINI genomineerd voor de Vermeulenprijs 2017, was hij finalist in de WASBE Composition Contest en haalde hij de 92e plaats in de NRC Cultuur Top 100.

Nieuws