In memoriam – Xander Wadman

In memoriam – Xander Wadman

Afgelopen zaterdag ontvingen wij het bericht dat onze gewaardeerde collega en violist Xander Wadman is overleden. Hoewel hij al enige tijd problemen had met zijn gezondheid kwam het bericht onverwacht. Xander was volop aan het werk en keek uit naar de openingsconcerten van het nieuwe seizoen. Nu moeten we verder zonder hem. De afgelopen dagen hebben we ter nagedachtenis een bloemstuk op zijn vaste stoel gelegd; om hem te eren en hem zo nog even in ons midden te houden.

Xander is 64 jaar geworden en was meer dan 40 jaar verbonden aan ons orkest. Voor onze vaste bezoekers behoorde hij tot de vertrouwde gezichten op het podium. Eerst bij de eerste violen, later als aanvoerder van de tweede vioolgroep en vervolgens weer als eerste violist. Hij was zelden afwezig, ook in zijn vrije dagen mocht hij als vervanger worden gebeld. Want, zei hij: “dan hoeft er niet extra te worden ingehuurd”. Dat is kenmerkend voor zijn loyaliteit en voor zijn spaarzaamheid; eigenschappen die in veel van zijn doen en laten tot uiting kwamen.

Xander Gerrit Wadman (Sneek 1954) studeerde aan het Groningse conservatorium en de Sweelinck Academie in Amsterdam. Zijn professionele loopbaan begon hij bij zowel Het Frysk Orkest als bij het Noordelijk Filharmonisch Orkest. Beide orkesten werden bij de fusie in 1989 samengevoegd tot het Noord Nederlands Orkest. Xander was een toegewijd musicus, viooldocent en orkestlid. Hij wist veel van muziek, verzamelde strijkinstrumenten en zijn belangstelling ging uit naar minder bekende componisten en repertoire. Hij speelde ook graag kamermuziek en was sportief ingesteld; altijd op de fiets naar het werk en sinds jaar en dag op maandagmiddag voetbal met de collega’s. Zijn grote passie naast de muziek was het schaakspel, dat hem zijn leven lang fascineerde en waarover hij veel wist en las.

Wij hadden Xander nog veel mooie concerten gegund en over een paar seizoenen een welverdiend pensioen. Het loopt helaas anders. Vrijdag 21 september nemen wij afscheid van Xander.

Namens musici en kantoorcollega’s van het Noord Nederlands Orkest
Ingeborg Walinga, algemeen directeur

Nieuws

Steun het Noord Nederlands Orkest

De musici en medewerkers van het NNO werken er elk seizoen weer hard voor om 120 concerten te brengen voor jong tot oud. Samen met het publiek beleven we ontroerende, inspirerende en vrolijke momenten in de concertzaal. Het is fijn dat mensen zien dat wij daar alle steun bij kunnen gebruiken. De overheid draagt een belangrijk deel bij, maar voor veel activiteiten zijn we voor 100% afhankelijk van de steun van donateurs, bedrijven en fondsen.

Dankzij het NNO Fonds en de bijdrage van Stichting Beringer Hazewinkel kunnen topsolisten als Daniel Muller-Schott worden aangetrokken