Drie concerten in thema ‘Protestsongs 100 jaar na WOI’

Drie concerten in thema ‘Protestsongs 100 jaar na WOI’

Op 11 november 2018 is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog is afgelopen. Tot aan de dag van vandaag zijn er nog steeds miljoenen mensen niet veilig, komen mensen om het leven en slaan ze op de vlucht voor gevaarlijke machthebbers en grootschalige afslachtingen. Een goede reden voor het Noord Nederlands Orkest om hiervoor aandacht te vragen middels drie concerten en een educatieproject.

Protestsongs, 100 jaar na WOI
In oktober en november laten wij van ons horen rond het thema Protestsongs, 100 jaar na WOI met drie concerten: Holst, Bartók en Ravel, Protestsongs en War Requiem. 


Holst, Bartók en Ravel (Oorlogsdreiging, Levensvreugde en een doorgedraaide wals)
In oktober te beginnen met Holst, Bartók en Ravel; componisten die de strijd en de behoefte aan vrede indrukwekkend verklankten, zoals Gustav Holst in The Planets en Maurice Ravel in het Pianoconcert voor de linkerhand. Ravel schreef het in opdracht van pianist Paul Wittgenstein, die in de eerste wereldoorlog zijn rechterarm verloor. Prachtige en indrukwekkende muziek is die ons nog steeds raakt. Meer info.

Protestsongs
Tijdens het concert Protestsongs spelen singer-songwriters Tim Knol, Giovanca, Jeangu Macrooy en Maaike Ouboter elk twee van hun favoriete protestliederen, en een speciaal voor dit programma geschreven Protestsong. Meer info.

War Requiem
Het War Requiem in grote orkestbezetting met ruim tweehonderd koorzangers en drie solozangers, kun je zien als een protest tegen oorlog, een oproep tot vrede en medemenselijkheid. Benjamin Britten vermengt in zijn Requiem de van oorsprong kerkelijke ‘dodenmis’ met negen wereldlijke gedichten over de zinloosheid van oorlog. Wilfred Owen schreef die gedichten tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarin hij als jonge soldaat meevocht en sneuvelde. (Het War Requiem concert in Groningen is inmiddels uitverkocht. Voor het concert in Assen zijn nog kaarten beschikbaar.) Meer info.

Themapagina Protestsongs, 100 jaar na WOI
Meer informatie over het thema Protestsongs, 100 jaar na WOI is te vinden op onze speciaal hierop ingerichte webpagina. Meer info.

 

Nieuws

Steun het Noord Nederlands Orkest

De musici en medewerkers van het NNO werken er elk seizoen weer hard voor om 120 concerten te brengen voor jong tot oud. Samen met het publiek beleven we ontroerende, inspirerende en vrolijke momenten in de concertzaal. Het is fijn dat mensen zien dat wij daar alle steun bij kunnen gebruiken. De overheid draagt een belangrijk deel bij, maar voor veel activiteiten zijn we voor 100% afhankelijk van de steun van donateurs, bedrijven en fondsen.

Dankzij het NNO Fonds en de bijdrage van Stichting Beringer Hazewinkel kunnen topsolisten als Daniel Muller-Schott worden aangetrokken