Bekende singer-songwriters brengen Protestsongs ten gehore

Bekende singer-songwriters brengen Protestsongs ten gehore

A.s. donderdag en vrijdag brengen bekende Nederlandse singer- songwriters beroemde én zelfgeschreven protestsongs ten gehore. Eric Corton is deze avond niet alleen de host, maar ook de verhalenverteller: hij leidt het publiek mee door zijn verhaal over de huidige tijd waarin we leven. Het wordt een avond om niet alleen ultiem van te genieten, maar die ook tot nadenken zet.

Protestsongs
Do 1 nov, 20.15 uur: Protestsongs, De Harmonie, Leeuwarden
Vrij 2 nov, 20.15 uur: Protestsongs, De Oosterpoort, Groningen

Wij stellen de solisten aan u voor:

Tim Knol
Tim Knol groeide op in Hoorn, waar hij indruk maakte als zanger en gitarist in de band Be Right Back. In 2009 besloot hij solo verder te gaan. Zijn titelloze debuutplaat verscheen in 2010 en werd lovend ontvangen door de Nederlandse muziekpers, de single Sam werd een hit. Het eerste grote live-optreden van Tim Knol en zijn band vond plaats tijdens Noorderslag 2010. In 2011 verscheen zijn tweede album Days. Hij speelde op grote festivals, in talloze clubs en deed een theatertour.

Na een pauze om nieuwe nummers te schrijven, te reizen en te fotograferen kwam in 2013 een derde album uit, Soldier on, waarop een nieuw geluid, een nieuwe band en hernieuwde energie te horen zijn. In 2014 ging Knol voor het eerst solo het theater in met het liedjesprogramma Terug, waarin hij nummers van zichzelf en anderen ten gehore bracht. Hij startte een garagerockband onder de naam The Miseries, die in 2015 een album uitbracht en vervolgens op tournee ging. In 2018 verscheen zijn vierde soloalbum Cut The Wire, waarop hij terugblikte op het pijnlijke jaar 2013, toen hij zijn band uiteen zag vallen en zijn manager en songwriter Matthijs van Duijvenbode zag vertrekken naar Douwe Bob.

Jeangu Macrooy
Jeangu Macrooy, geboren in Paramaribo, vormde samen met zijn tweelingbroer Xillan de band Between Towers, die in 2013 het album Stars on My Radio uitbracht. Na twee jaar studie aan het conservatorium in Paramaribo zette hij in 2014 zijn opleiding voort aan de ArtEZ Popacademie in Enschede.

De samenwerking met producer Perquisite leidde in 2016 tot zijn debuut-ep Brave Enough. Hij speelde zijn eerste single, Gold, in De Wereld Draait Door en het nummer werd gebruikt in een reclame voor de HBO-serie Game of Thrones. Hij werd door radiozender 3FM uitgeroepen tot Serious Talent en trad op in de voorprogramma’s van onder meer Selah Sue, Blaudzun en Bernhoft.

Zijn debuutalbum High On You, opnieuw een samenwerking met Perquisite, verscheen in 2017. Het werd verkozen tot Radio 1 cd van de week en genomineerd voor de Edison Pop Award Best Album. Hij reisde door Nederland met zijn eerste clubtour en speelde op verschillende festivals, waaronder Noorderslag en North Sea Jazz. In 2018 speelde hij de rol van Judas in The Passion. Het nummer How Much I Love You, uitgebracht in mei, vormt de eerste single van zijn volgende album, dat begin 2019 zal uitkomen.

Giovanca
Giovanca, artiestennaam van Giovanca Desire Ostiana, bezocht het Keizer Karel College in Amstelveen en behaalde in 2007 haar master orthopedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam. Ze trad jarenlang op als achtergrondzangeres van onder meer Izaline Calister, Rootsriders en Wouter Hamel.

Vanaf 2006 trad zij steeds meer uit de schaduw, in eerste instantie in samenwerking met andere artiesten. Zo was zij een van de zangeressen op de cd The Mighty 8 van het Nationaal Popinstituut en stond zij in de hitparade met As long as we’re in love, een duet met Wouter Hamel. In 2008 verscheen haar solo-debuutalbum Subway Silence.

Zowel het publiek als de critici waren onder de indruk van haar soulvolle stem en charisma. Zij won de 3FM Serious Talent Award, waarmee ze een jaar lang verzekerd was van airplay op 3FM, en werd onderscheiden met de Zilveren Harp voor meest veelbelovende jonge artiest. In de daaropvolgende jaren leverde zij haar albums While I’m Awake en Satellite Love af en verlegde zij haar grenzen naar het buitenland, met name naar Japan. Sinds 2017 presenteert zij het VPRO-programma Vrije Geluiden. Als ambassadrice van Plan Nederland is ze onder andere actief geweest in Sierra Leone.

Maaike Ouboter
Maaike Ouboter groeide op in Gouda en studeerde Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en aan de University of Technology Sydney.

Zij brak in mei 2013 in Nederland en Vlaanderen door toen ze auditie deed in het televisieprogramma De beste singer-songwriter van Nederland met het nummer Dat ik je mis. Het lied is geïnspireerd op de dood van haar ouders, die ze had verloren toen ze op de middelbare school zat. Het bereikte binnen enkele dagen de toppositie in de Nederlandse en Vlaamse hitlijsten. Op verzoek van de koninklijke familie zong zij het tijdens de uitvaartplechtigheid van prins Friso.

In 2015 kwam haar debuutalbum En hoe het dan ook weer dag wordt uit, waarop ze samenwerkte met Joost Zweegers van Novastar. Het album kwam in Nederland binnen op de eerste plaats van de charts, en er volgden een clubtour, theatertours en festivaloptredens. Na deze hectische tijd nam de zangeres de tijd om stil te staan en na te denken. Door te praten met allerlei voor haar onbekende mensen en te luisteren naar hun persoonlijke verhalen deed zij inspiratie op voor haar tweede album, Vanaf nu is het van jou, dat in 2018 verscheen.

Eric Corton
Eric Corton (1969) is radio- en televisiepresentator en acteur. Na drie jaar Toneelschool Maastricht verliet hij de opleiding en speelde hij direct talloze rollen. Ook trad hij drie seizoenen op met cabaretgroep Purper.

Eric presenteert al veertien jaar (muziek) programma’s bij o.a. BNN/VARA, NTR en de VPRO, zowel op de radio (3FM, Radio 2 en Radio 1) als op televisie. Hij was van 2001 tot 2015 iedere zaterdag te horen met That’s Live (BNN). Hij presenteert jaarlijks de live tv-uitzendingen van Pinkpop en Lowlands en valt regelmatig in als presentator bij De Nieuws BV (BNN/VARA) op NPO Radio 1. Op televisie presenteerde hij de afgelopen jaren o.a. De Avond van de Filmmuziek (BNNVARA), Elvis Leeft Live (NTR), Nacht van de Popmuziek (NTR) en voor de NOS doet hij jaarlijks verslag van de 4 mei-uitzending van Theater Na De Dam.
Hij was jarenlang de vaste stem van (het vroegere) Nederland 3 en 3FM. In 2014 had hij een grote rol in de VPRO-jeugdserie Taart en speelde drie seizoenen de rol van John, de vriend van Carmen, in de alom geprezen misdaadserie Penoza.

Eric is sinds enkele jaren betrokken bij verschillende projecten van het Noord Nederlands Orkest. Hij was in seizoen 2015-2016 zelfs ‘artist in residence’ bij het orkest en trad onder meer op als zanger en muzikant bij hun Rolling Stones-tribute. Hij treedt nog regelmatig op als host bij hun filmmuziekprogramma’s en hij zorgt bij andere concerten voor inhoudelijke verdieping.

Eric is een bevlogen ambassadeur van het Nederlandse Rode Kruis. Voor 3FM maakte hij 11 jaar diverse reportages in verre landen voor onder meer Serious Request, de jaarlijkse inzamelactie van het radiostation die aandacht vraagt voor een stille ramp. Naar aanleiding van deze reizen heeft hij het boek Wilde Wereld geschreven. Ook is Eric een fervent autoliefhebber, een passie die hij uit de doeken doet in zijn tweede boek Auto-biografie.

In maart 2016 ontving hij van het Rode Kruis het Kruis van Verdienste. Corton kreeg de erepenning, de hoogste onderscheiding van het Nederlandse Rode Kruis, vanwege zijn jarenlange inzet voor de hulporganisatie.

Meer informatie
Klik hier voor meer informatie over Protestsongs.

Nieuws

Steun het Noord Nederlands Orkest

De musici en medewerkers van het NNO werken er elk seizoen weer hard voor om 120 concerten te brengen voor jong tot oud. Samen met het publiek beleven we ontroerende, inspirerende en vrolijke momenten in de concertzaal. Het is fijn dat mensen zien dat wij daar alle steun bij kunnen gebruiken. De overheid draagt een belangrijk deel bij, maar voor veel activiteiten zijn we voor 100% afhankelijk van de steun van donateurs, bedrijven en fondsen.

Dankzij het NNO Fonds en de bijdrage van Stichting Beringer Hazewinkel kunnen topsolisten als Daniel Muller-Schott worden aangetrokken