Sopraan Annemarie Kremer ontvangt het Gouden Viooltje

Sopraan Annemarie Kremer ontvangt het Gouden Viooltje

Tijdens het Nieuwjaarsconcert in Groningen op 3 januari ontvangt sopraan Annemarie Kremer de klassieke muziekprijs ‘Het Gouden Viooltje’. Deze belangrijke onderscheiding wordt uitgereikt door Michiel Witkam, voorzitter van de stichting het ‘Gouden Viooltje’ en de voorzitter van de jury Marcel Mandos, artistiek leider van het Noord Nederlands Orkest.

Juryrapport Het Gouden Viooltje
Annemarie Kremer is voor klassieke-muziekliefhebbers in Noord-Nederland misschien de minst bekende naam onder de recente winnaars van Het Gouden Viooltje. Maar vanuit internationaal perspectief bezien zou de lyrische sopraan, die in Emmer-Compascuum het levenslicht zag en opgroeide in Ter Apel, best wel eens de bekendste naam van allemaal kunnen zijn. Jacob ter Veldhuis, Joep Franssens, Peter Dijkstra, Karin Stroobos, Erik Bosgraaf en Simone Lamsma gingen haar voor. Wat Annemarie Kremer vooral van hen onderscheidt, is dat ze maar mondjesmaat in Nederland heeft opgetreden.

Na haar studie in Maastricht verdween Annemarie Kremer al snel over de grens. Ze trad op bij de grote operahuizen in Duitsland en ging in Zuid-Frankrijk wonen. Van daaruit koos ze zelfbewust haar eigen pad, waarbij ze steeds de ontwikkeling van haar grote, lyrische stemgeluid centraal stelde. Het leidde in 2011 tot haar grote doorbraak bij de Weense Volksoper, waar ze met groot succes als eerste Nederlandse sopraan ooit de rol van Salomé vertolkte in Richard Strauss’ gelijknamige opera.

Daarna volgden vele grote, zware operarollen en groeide de zangeres – die ooit als zeventienjarige bij het operettekoor in Stadskanaal haar klassieke stem ontdekte – uit tot een internationale operaster. De afgelopen maanden vertolkte ze Isolde in Linz, Turandot in São Paolo en Tosca in Leipzig. Later deze maand volgt weer een Salomé. Annemarie Kremer heeft wereldwijd de rollen voor het uitkiezen. Dat ze nu met het Noord Nederlands Orkest optreedt, mag dan ook een klein wonder heten. Annemarie Kremer is niet alleen een natuurtalent maar tevens een uniek fenomeen in de Nederlandse muziekwereld. Het is dan ook de hoogste tijd om haar te onderscheiden met Het Gouden Viooltje.

Nieuwjaarsconcert
Annemarie Kremer zelf horen? Bezoek dan ons Nieuwjaarsconcert.

 

Nieuws

Steun het Noord Nederlands Orkest

De musici en medewerkers van het NNO werken er elk seizoen weer hard voor om 120 concerten te brengen voor jong tot oud. Samen met het publiek beleven we ontroerende, inspirerende en vrolijke momenten in de concertzaal. Het is fijn dat mensen zien dat wij daar alle steun bij kunnen gebruiken. De overheid draagt een belangrijk deel bij, maar voor veel activiteiten zijn we voor 100% afhankelijk van de steun van donateurs, bedrijven en fondsen.

Dankzij het NNO Fonds en de bijdrage van Stichting Beringer Hazewinkel kunnen topsolisten als Daniel Muller-Schott worden aangetrokken