Interview met Marcel Mandos door Neushoorn

Interview met Marcel Mandos door Neushoorn

Echte klassieke muziek ervaren in een unieke setting, dat kan op vrijdag 1 februari in Neushoorn Leeuwarden. Het Noord Nederlands Orkest komt terug naar Neushoorn voor Symfonie nr. 40 van Mozart. Neushoorn sprak met artistiek leider Marcel Mandos over het NNO, zijn rol, Mozart en zijn eigen muzikale interesse. Wil je dit concert niet missen? Kijk dan hier voor tickets en meer informatie.

NNO? Leg eens uit?
‘Het NNO Speelt klassieke symfonische muziek in Noord-Nederland. Meestal zijn dit groot symfonische concerten, maar we spelen ook muziek van bijvoorbeeld Prince, The Stones en Avicii. Je kunt het orkest vergelijken met een Europese profclub die de Champions Leauge speelt. Maar heel weinig jonge mensen maken kans om in een topsymfonieorkest te spelen. We hebben 14 nationaliteiten, een internationaal bedrijf kun je wel zeggen. Mijn rol als artistiek leider en programmeur is het bedenken en creëren van de programma’s. Daarnaast bepaal ik per stuk de dirigent en de solisten. Iedere week zijn er vijf repetities van drie uur, en doen we drie concerten. Ook is er iedere week een nieuw programma met een nieuwe dirigent en solist. Zeven keer per jaar staan we in het Concertgebouw in Amsterdam en zes keer per jaar in TivoliVredenburg.’

Een klassiek concert in een popsetting, is dat bijzonder dan?
‘Absoluut. We spelen zonder dirigent, de concertmeester is degene die het leidt, dat is voor een orkest extra uitdagend. Je krijgt een heel ander gevoel van samenspel, luisteren en opletten. We spelen staand en alle instrumenten worden versterkt. Heel speciaal, want normaal spelen we alleen akoestisch. In de tijd van Mozart werd er ook meestal zonder dirigent gespeeld. Musici raken hierdoor nog meer betrokken, er ontstaat echt een onderlinge chemie.’

Mozart in Neushoorn? Leg eens uit?
‘Neushoorn wilde echte klassieke muziek als een popconcert benaderen. We voeren wel vaker popmuziek uit als een klassiek concert, maar nu is het dus precies andersom. Een fantastisch idee, want zo kunnen we een ander publiek bereiken en aantonen hoe waanzinnig bijzonder de muziek is, hoe het kan raken en hoe origineel het kan zijn. We vinden die popsetting echt ontzettend leuk.’

Wat maakt het werk van Mozart zo speciaal?
‘Mozart is een van de allergrootste componisten die ooit heeft geleefd. Ik durf te stellen dat wanneer Mozart in de 20ste eeuw was geboren, dan was hij Prince geweest. Mozart was een van de meest vindingrijke, originele en bijzondere componisten. Hij behoort tot de kern van de klassieke muziek, topmuziek die echt gehoord moet worden. Daarom gaan we deze symfonieën van Mozart spelen.’

Symfonie 40 en 41? Hoe zit dat precies?
‘Je moet het zien alsof dat de twee beste albums zijn die Mozart geschreven heeft. Vergelijk het met de beste albums van Muse. Het zijn twee verschillende werken van dezelfde componist.’

Heb je iets met de hedendaagse popmuziek of luister je alleen naar klassieke muziek?
‘Ik vind het belangrijk om naar alles te luisteren, dat maakt je stuk breder en veel meer open minded. Ik luister naar Rammstein, Muse, Avicii, André Hazes, maar ook naar Gregory Porter en natuurlijk veel naar klassieke muziek. De concerten van het NNO zijn ook niet voor mensen die alleen maar een bepaald genre luisteren, maar die open staan om nieuwe dingen te ervaren.’

Rammstein? Muse?
‘Kijk, Matthew Bellamy is een waanzinnig goede zanger en bij Rammstein is die asgrauwe stem van Phil Lindemann natuurlijk zo uniek en zo verschrikkelijk, dat raakt mij. Serieus, ik vind Muse en Rammstein hele goede bands.’

Nieuws

Steun het Noord Nederlands Orkest

De musici en medewerkers van het NNO werken er elk seizoen weer hard voor om 120 concerten te brengen voor jong tot oud. Samen met het publiek beleven we ontroerende, inspirerende en vrolijke momenten in de concertzaal. Het is fijn dat mensen zien dat wij daar alle steun bij kunnen gebruiken. De overheid draagt een belangrijk deel bij, maar voor veel activiteiten zijn we voor 100% afhankelijk van de steun van donateurs, bedrijven en fondsen.

Dankzij het NNO Fonds en de bijdrage van Stichting Beringer Hazewinkel kunnen topsolisten als Daniel Muller-Schott worden aangetrokken