Test met iPads als digitale muziek readers

Test met iPads als digitale muziek readers

Hoe is het om muziek te lezen vanaf een iPad? Het Noord Nederlands Orkest testte dit de afgelopen weken uit, en gebruikte iPads als digitale muziek readers tijdens een concert in poppodium Neushoorn.

Geen stress meer om het snel moeten omslaan van pagina’s, altijd goed leesbare muziek in donkere concertzalen en de mogelijkheid om snel notities en aantekeningen te delen: digitale muziek readers brengen meerdere voordelen met zich mee. Op de iPads wordt een app gebruikt die speciaal ontwikkeld is voor orkesten. Via deze app zijn alle musici, de dirigent en technische staf met elkaar verbonden zodat muziek, notities en aantekeningen onderling gedeeld kunnen worden. Het NNO neemt als eerste symfonieorkest in Nederland deel aan deze proef om te kijken of deze nieuwe technologie past binnen de werkwijze van het orkest. Aanstaande vrijdag worden de iPads weer gebruikt tijdens het concert Mozart in De Tamboer – Symfonie nr. 40.

Duurzaamheid
Een andere grote drijfveer om digitale bladmuziek te gebruiken zijn de voordelen voor het milieu. Met de komst van digitale bladmuziek hoeven muziekstukken niet meer in grote oplages afgedrukt te worden op papier. Ook hoeven deze stukken vervolgens niet meer vervoerd te worden.

Newzik
De firma Newzik uit Frankrijk verzorgt de iPads en technologie voor deze proef. Zij werkten eerder al met grote orkesten uit onder andere Frankrijk, Engeland en Oostenrijk.

Actueel