Toptalent achter de piano: Alice Sara Ott

Toptalent achter de piano: Alice Sara Ott

Een veelzijdig supertalent. Zo kun je de Duitse-Japanse pianiste Alice Sara Ott met gemak omschrijven. Met het Concert voor piano en orkest van Ravel neemt ze op 14, 15 en 16 maart deel aan het Lenteconcert in Groningen, Leeuwarden, Utrecht en staat ze met het NNO op de planken. Maar wie is de mens achter deze superster? 

Alice Sara Ott (München, 1 augustus 1988) mag zichzelf op dit moment tot één van de beste pianisten ter wereld rekenen. Deze pianiste, met een Duitse vader en Japanse moeder die eveneens piano studeerde, was al op jonge leeftijd overtuigd van de kracht van de muziek. In een interview met The Glass Magazine uit 2015 zei ze er zelf over dat ze zich als jong meisje al realiseerde dat “muziek de taal was die veel verder gaat dan welke woord ook”, maar ook dat ze wilde communiceren en zich uiten via de muziek. Toch was haar moeder het niet eens met de keuze om pianiste te worden. “Ze zei: ‘Nee, vergeet het!’ Ze studeerde ook piano en wilde niet dat haar kinderen hetzelfde deden. Ott: “Zeker omdat ze mijn karakter kende. Want als ik ergens voor ga dan ga ik er volledig in op, bovendien wist zij dat het lastig was om de top te bereiken.”

Start van het succes
Uiteindelijk kreeg Ott een jaar de tijd om haar moeder te overtuigen en mocht ze op vierjarige leeftijd beginnen met pianoles. Ze zegt daarover: “Het was altijd heel duidelijk voor mij dat ik pianist wilde worden, omdat ik het gevoel had dat de taal van muziek mensen samenbrengt en universeel is. Dat voelde ik al toen ik erg jong was. Op mijn vijfde zat ik in de laatste fase van de jeugdcompetitie in München en speelde ik in de zeer beroemde Hercules-zaal.” Het was het begin van een succesvolle carrière. Twee jaar later won ze, toen zeven jaar oud, de Jugend musiziert competitie in Duitsland. In 2002 was ze ook nog eens de jongste finalist tijdens de Hamamatsu International Piano Academy Competition in Japan waar ze een prijs won voor meest veelbelovende artiest.

Terwijl Ott nog op school zat in München volgde ze vanaf haar twaalfde een opleiding aan de beroemde Universität für Musik und Darstellende Kunst “Mozarteum” in het Oostenrijkse Salzburg. Ook daarna won ze vele prijzen tijdens verschillende competities en wedstrijden. Onder andere de eerste prijs tijdens de Pianelle Val Tidone Competition in 2004. Inmiddels heeft Ott een uitgebreide internationale carrière ontwikkeld en heeft ze opgetreden met beroemde dirigenten en orkesten.

Bijzonder jaar
Het seizoen 2018/19 markeert een belangrijk jaar voor de Duits-Japanse pianiste die inmiddels één van ’s werelds meest gevraagde klassieke pianisten is. Afgelopen zomer bracht ze haar nieuwste album Nightfall uit met werken van Satie, Debussy en Ravel. Het album onderstreept haar tienjarige jubileum bij Deutsche Grammophon. Voor de promotie van het album toert ze over de hele wereld. Ott is prominent aanwezig in de internationale klassieke muziekscene, treedt regelmatig op met ’s werelds leidende dirigenten en orkesten waaronder het NHK Symphony Orchestra Tokyo (Gianandrea Noseda), Philharmonia Orchestra (Santtu-Matias Rouvali), BBC Scottish Symphony Orchestra, Bergen Philharmonic (Edward Gardner), London Symphony Orchestra (Elim Chan). Ze zet haar samenwerking met het London Symphony Orchestra voort via haar kamermuziekresidentie bij LSO St. Luke’s waar ze verschillende Alice en Friends-concerten zal geven met collega-artiesten.

Geluk als ultiem doel
Toch is het niet enkel de roem en het succes dat haar drijft. Geluk in haar carrière en als mens is voor de pianiste veel belangrijker. In een interview zegt ze daarover: “Mijn Japanse grootmoeder vertelde me altijd dat ik voor het slapen gaan mezelf moest afvragen of ik gelukkig ben. Als ik niet gelukkig ben, moet ik mijn leven veranderen. Dat lijkt makkelijk, maar het is heel moeilijk om de eerste stap te zetten. Ik wil nog steeds kunnen spelen wanneer ik tachtig ben. Ook dan wil ik op het podium staan en met mensen communiceren via muziek en een tevreden en gelukkig persoon zijn. En ik denk dat dat de grootste uitdaging in het leven is; daar evenwicht in te vinden. Want als je ongelukkig bent, kun je andere mensen niet gelukkig maken. Het doel is niet om een grootse carrière na te jagen of om succesvol te zijn in je werk. Het doel is om je echt gelukkig te voelen. Dat is de grootste uitdaging voor iedereen in het leven en ook voor mij.”

Lenteconcert
Alice Sara Ott is de solist tijdens het Lenteconcert op 14, 15 en 16 maart in Leeuwarden, Utrecht en Groningen. Op het programma staan werken van Debussy, Ravel en Berlioz. Het NNO onder leiding van Antony Hermus kijkt met veel plezier uit naar de samenwerking met deze bijzondere pianiste, dat mogelijk wordt gemaakt door een donatie van het Beringer Hazewinkel-fonds.

Tekst: Walter de Boer | Beeld: Jonas Becker

Nieuws

Steun het Noord Nederlands Orkest

De musici en medewerkers van het NNO werken er elk seizoen weer hard voor om 120 concerten te brengen voor jong tot oud. Samen met het publiek beleven we ontroerende, inspirerende en vrolijke momenten in de concertzaal. Het is fijn dat mensen zien dat wij daar alle steun bij kunnen gebruiken. De overheid draagt een belangrijk deel bij, maar voor veel activiteiten zijn we voor 100% afhankelijk van de steun van donateurs, bedrijven en fondsen.

Dankzij het NNO Fonds en de bijdrage van Stichting Beringer Hazewinkel kunnen topsolisten als Daniel Muller-Schott worden aangetrokken