NNO bij repetitie Jostiband Orkest

NNO bij repetitie Jostiband Orkest

Elke woensdagavond staat er in Zwammerdam bij het Jostiband Orkest een repetitie op de planning. Er wordt dan hard gerepeteerd voor de aankomende concerten, zo ook voor het concert samen met het Noord Nederlands Orkest (NNO) op 25 mei in Groningen. Het team Publiek & Markt van het NNO ging op repetitiebezoek bij het Jostiband Orkest om meer te weten te komen over hun unieke manier van repeteren en om kennis te maken met het orkest.

Klinkende kleuren
Muziek lezen en leren doet het Jostiband Orkest net even anders dan een symfonisch orkest. Want voor mensen met een verstandelijke beperking is het vaak lastig om een traditioneel notenschrift te lezen. Het Jostiband Orkest werkt daarom met een speciale kleurennotatie: alle toetsen op het instrument hebben een eigen naam en een kleur. Deze kleurennotatie sluit aan bij het klassieke notenschrift, maar is veel gemakkelijker. Borden met daarop de naam en kleur helpen de musici vervolgens om de juiste toon te vinden. Een kleurrijk gezicht!

 

Kist vol instrumenten
Ook een bijzonder gezicht: een kist vol instrumenten. Musici van het Jostiband Orkest hebben een eigen kist waar ze hun kleinere instrumenten in bewaren. Tijdens de nummers moet er soms snel gewisseld worden van instrument.

 

Op het programma: de Boléro van Ravel, en nog veel meer
Er wordt al maanden druk gerepeteerd voor de Boléro van Ravel, die het Jostiband Orkest samen met het NNO zal spelen, zo ook tijdens deze repetitie. De Boléro is zo’n muziekstuk dat bijna iedereen mooi vindt. Het bijzondere ervan is de eenvoudige structuur en de geleidelijke ontwikkeling van zacht naar hard. Twee melodieën worden telkens herhaald. Bij elke herhaling komt er een instrument bij, net zolang tot het hele orkest meedoet en de muziek bijna explodeert.

Naast de Boléro worden er ook andere nummers gespeeld, zoals Viva la Vida van Coldplay en Hallelujah. Kiezen tussen een favoriet nummer kunnen de musici van het Jostiband Orkest niet: ze zijn volgens hen allemaal even mooi. Het belooft dus een prachtig concert te worden dat gegarandeerd een grote glimlach op je gezicht zal toveren! Lees meer over dit bijzondere concert op de concertpagina NNO en Jostiband Orkest.

Nieuws