In Vrijheid: oproep aan jonge artiesten

In Vrijheid: oproep aan jonge artiesten

Het Noord Nederlands Orkest geeft jongeren uit Friesland, Groningen en Drenthe een plek in het concertprogramma Beethoven 9 op 16, 17 en 18 april. Aan jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 25 jaar wordt gevraagd een eigen song of spoken word te maken over vrede, vrijheid of democratie in Europa. Dit ter gelegenheid van 75 jaar Vrijheid in Nederland èn het 250ste geboortejaar van Beethoven. Inzenden kan nog tot maandag 3 februari, 17.00 uur.

Unieke kans
De geselecteerde bands en solisten krijgen de kans de song uit voeren samen met musici van het orkest en studenten van het Prins Claus Conservatorium. Een professioneel team van creatieve producenten begeleidt de talentvolle artiesten naar een optreden op het grote podium van De Oosterpoort, Theater DNK en Stadsschouwburg De Harmonie. Lees hier alles over In Vrijheid.

Schrijf een song!
Pop, sing & songwriting, rock, poëzie, ska, rap, of een spoken word voordracht. Alles is welkom! Een jury beoordeelt de inzendingen en selecteert er tien voor het programma. De jury bestaat uit Marcel Mandos (artistiek leider NNO), Lily Lanser (projectleider), Kees van der Meer, Gijs van Rhijn (creatieve producenten) en Mark Vondenhoff van het Prins Claus Conservatorium.  Op 10 februari worden de winnaars bekend gemaakt.

Waarom we dit doen
Het NNO trekt in dit Beethovenjaar een lijn tussen Beethovens revolutionaire muziek en de hedendaagse realiteit. Want de oproep tot vreugde en verbondenheid die Beethoven in zijn Negende Symfonie doet, is nog net zo dringend en actueel als toen. Voor Europese staatshoofden en regeringsleiders was dat in 1985 reden om het slotdeel Ode an die Freude tot ‘volkslied’ van de Europese Unie uit te roepen. Alle mensen moeten broederlijk samenleven, over de grenzen van rangen, standen en landen heen, tot in de hemel en het hiernamaals. Om deze boodschap kracht bij de zetten, voegde Beethoven de menselijke stem aan het orkest toe. Daarmee was hij de eerste componist die gezongen tekst in een symfonie opnam.

Actueel