‘De Matthäus op zijn Fries’ op radio en TV

‘De Matthäus op zijn Fries’ op radio en TV

De Matthäus Passion van Bach, uitgevoerd door het Noord Nederlands Orkest (NNO) in een Friese vertaling van Peter Sijbenga, wordt op zaterdagavond 28 maart 2020 volledig uitgezonden bij Omrop Fryslân Radio. De Fryslân DOK over de voorbereidingen en de eerste uitvoering in de Grote Kerk in Harlingen in 2018, is te zien op 28 en 29 maart.

Juist nu muziek laten horen
Nu het sociale en culturele leven grotendeels stilligt als gevolg van de coronacrisis, worden ook de traditionele Matthäus Passions niet uitgevoerd. Een teleurstelling voor al die mensen, gelovig of niet gelovig, die in de weken voor Pasen graag naar kerk of concertzaal gaan om de passie van Bach mee te maken. Omrop Fryslân wil daarom de Friese Matthäus van het NNO nogmaals voor het voetlicht brengen. Muziek als troost in moeilijke tijden.

Muzikaal meesterwerk in het Fries
Ter gelegenheid van Leeuwarden Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 heeft het Noord Nederlands Orkest de beroemde Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach in het Fries laten vertalen door Peter Sijbenga. Het lijdensverhaal van Jezus, verteld door orkest, koor, solisten en kinderkoor, in een muzikaal meesterwerk van drie uur lang. Het NNO voerde de passie zes keer uit voor uitverkochte zalen. De eerste van deze zes Friese Matthaüs Passions, in de Grote Kerk in Harlingen, werd in de lente van 2018 uitgezonden door Omrop Fryslân Radio.

Fryslân DOK over de Friese Matthäus Passion
In hetzelfde weekend wordt op televisie een Fryslân DOK uitgezonden over de totstandkoming van de Friese Matthäus Passion. De vraag van programmamaker Albert Jensma is of je zo’n monumentaal werk van Bach van het Duits naar het Fries kunt vertalen, zonder het te beschadigen. En wat gebeurt er als je internationale solisten laat zingen in een voor hen vreemde taal?

Kijk en luister mee op:
De Friese Matthäus Passion in de Grote Kerk in Harlingen
28 maart, 18.00 uur, Omrop Fryslân Radio.

Fryslân DOK, ‘De Matthäus op zijn Fries’
28 maart, 15.30 uur, NPO 2 (met Nederlandse ondertiteling, herhaling 29 maart 13.10 uur).
29 maart, 17.00 uur, Omrop Fryslân (herhaling elk uur).

Actueel