NNO produceert samen met jongeren ‘Zweef weg’

NNO produceert samen met jongeren ‘Zweef weg’

Op 5 mei is de online première van de song Zweef Weg, geschreven door de studenten Yrsa Joosten en Madelief Gal van het Noorderpoort College. De jonge meiden zingen hun eigen werk en worden daarbij begeleid met een arrangement geschreven door Marielle Woltring en uitgevoerd door musici van het Noord Nederlands Orkest (NNO) en het Prins Claus Conservatorium.

 

 

De song maakt onderdeel uit van het project In Vrijheid, waarbij het NNO jonge artiesten heeft opgeroepen om een eigen song te schrijven over vrede, vrijheid of democratie, ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid in Nederland én het 250-ste geboortejaar van Beethoven.

Uit de vele inzendingen zijn tien inzendingen geselecteerd die tijdens het concert van Beethoven’s Negende Symfonie in première zouden gaan op 16, 17 en 18 april. Dit zijn de officiële data waarop Noord-Nederland werd bevrijd. Vanwege de maatregelen rondom het bestrijden van het coronavirus is dit concert verplaatst naar september.

Status aparte
Beethoven zijn Negende Symfonie uit 1824 heeft een status aparte binnen de Europese muziek. In 1985 is immers het slotdeel Ode an die Freude uitgeroepen tot ‘volkslied’ van de Europese Unie. De Negende Symfonie is hét symbool voor vrijheid en vrede geworden. Dit was de aanleiding voor Marcel Mandos, artistiek leider NNO om dit project te bedenken. ‘In Vrijheid met de jongeren was bedoeld ter markering van ’75 jaar Vrijheid’ maar staat nu onverwachts ook symbool voor de huidige ‘corona’periode. Dit had ik in januari 2020 toen wij de oproep voor deelname deden, nooit verwacht. Het ontroert me dat wij juist op Bevrijdingsdag de video Zweef weg kunnen presenteren’.

De song is ruim voor de coronacrises geschreven en gaat over het verlangen om vrij te zijn. Even kunnen wegzweven, door je gedachten vleugels te geven, om zo het nare om je heen te ontvluchten. Door de huidige situatie heeft de song een extra dimensie gekregen.

Van Groningen tot Budapest
De afgelopen weken is er door een team van creatieve producenten en professionele musici hard gewerkt om Zweef weg te realiseren. Alle musici hebben thuis in afzondering hun eigen partij opgenomen, die vervolgens is samengevoegd tot een geheel. Van Groningen tot Budapest is er gewerkt aan deze muziek- en videoproductie. Het Groningse landschap rondom de klassieke boerderij Enne Jans Heerd in Maarhezen fungeerde als decor voor de videoclip. De weidsheid van de locatie staat symbool voor het gevoel van vrijheid. Een contrast met de huiskamers van de musici die zich juist ‘gevangen’ voelen nu ze niet kunnen optreden in de concertzalen. Maar de drang om muziek te maken wint het van de opgelegde beperkingen waardoor de muziek weer vrij en overal beluisterd kan worden.

Concertdata
De intentie is om het concert Beethoven 9 en In Vrijheid in september alsnog te laten plaatsvinden. Tijdens dit concert zijn dan alle songs van de jonge artiesten live te beluisteren. Het Noord Nederlands Orkest begeleidt dan de jonge artiesten en speelt zelf Beethoven’s Negende symfonie, het meesterwerk over verbroedering, verbinding en vrede. De concerten vinden plaats, uiteraard afhankelijk van coronamaatregelen, op 9 september in De Oosterpoort in Groningen, 10 september in Schouwburg De Lawei in Drachten en 13 september in De Nieuwe Kolk in Assen.

Actueel