The way to the New World – NNO lanceert minifilm

The way to the New World – NNO lanceert minifilm

Op 1 juni presenteert het Noord Nederlands Orkest online de mini-film The way to the New World. De film met muziek uit Dvoráks Uit de nieuwe wereld -symfonie. Deze symfonie is gekozen vanwege de ‘Nieuwe Wereld’ waarin wij leven sinds het Coronavirus wereldwijd invloed heeft op ons bestaan. De mini film is bewust op 1 juni gelanceerd omdat op die dag er weer een stip aan de horizon is gezet doordat de maatregelen om het Coronavirus te bestrijden per deze datum versoepeld worden. Het orkest kan weer naar de concertzalen. De musici zijn enorm blij dat zij weer mogelijkheden hebben om samen te spelen en voor een kleine groep klassieke muziekliefhebbers kunnen optreden.

 

 

De minifilm is gemaakt naar een idee van artistiek leider van het NNO Marcel Mandos en geregisseerd door Arno Cupédo. Mandos over de minifilm: “De tijd voor de kunsten is drastisch veranderd. Toneel, ballet, muziek zal de komende tijd anders zijn dan we gewend waren. De sector gaat zich opnieuw uitvinden en gaan naar een nieuwe wereld via een andere wereld. Het is vervreemdend, en surrealistisch en onwerkelijk. Hoe gaan we straks spelen in een 1,5 meter wereld. Hoeveel publiek kan er in de zaal. Kunnen we weer met onze prachtige muziek communiceren met het publiek. Op social media zijn al heel veel geweldige video’s verschenen van orkesten, maar wij wilde iets anders. We willen vooruit kijken en een boodschap meegeven. Maar een boodschap die nog voor niemand echt duidelijk is omdat het pas duidelijk zal worden hoe de nieuwe wereld eruit zal zien als er een vaccin is. Verbeelding creëert namelijk realiteit!”

Deze film is opgenomen in Stitswerd, een stille en weidse plaats in het noorden van de provincie Groningen. Het is een vervreemdend, surrealistische film met ruim twee minuten muziek, dit symboliseert de wereld waarin we nu leven en wat ons nog te wachten staat, hoe gaat de wereld er uit zien. Op dinsdag 12 mei kwamen musici van het NNO voor het eerst sinds het laatste concert op 11 maart weer samen. Op anderhalve meter afstand speelden zij in SPOT/De Oosterpoort om de beurt alleen of met zijn tweeën een korte passage uit Dvoráks Negende symfonie. Vaste gastdirigent Antony Hermus was er samen met opnameleider Jan Ruerd Oosterhaven bij om alles in goede banen te leiden. Alle opgenomen partijen, aangevuld met de opnames van musici die thuis hun partijen speelden zijn gemixt en verwerkt in dit filmpje.

 


 

Naar een idee van Marcel Mandos

De musici van het NNO speelden hun partijen afzonderlijk in vanwege de corona maatregelen. De meesten in SPOT/De Oosterpoort in Groningen, sommigen thuis.

In de video zijn te zien: Florent Maigrot, Annet Verboom, Hanna Guirten, Joost van Rheeden, Hessel bij de Leij, Anna Britala, Celia Hernández Doval, Grethe Wijma-Luurtsema, Katharina Saerberg, Marriëtte Schmidt, Joanna Wronko, Muriel van Hemel, Dorrit Köpping, Siela Engwirda, Janine Oosterhoff

Productie: Piter Zwart en Hessel Bij de Leij
Camera, regie en montage: Arno Cupédo
Opnameleider audio: Jan Ruerd Oosterhaven
Mixage: Jan Ruerd Oosterhaven en Antony Hermus

De audio-opname is ingespeeld door: Eeva Koskinen, Joanna Wronko, Anna Britala, Gijs Philip van Schaik, Claudia Sanson, Annet Verboom, Hugo Berreni, Lianne van den Berg, Michiel Klep, Frieda Hoekstra, Roeland Jagers, Regina Strodthoff, Ulrike Adam, Celia Hernandèz Doval, Florian Schneidt, Katharina Saerberg, Kristin Stets, Florent Maigrot, Noelle Weidmann, Kasimir Weertman, Jan Ype Nota, Corine ’t Hoen, Isabel Vaz, Finne van der Maar, George Weghorst, Francesco Gatti, Justine Gerritsen, Nadine Bults, Joost van Rheeden, Hanka Clout, Marije van der Ende, Marijke Zijlstra, Frank Brouns, Hanna Guirten, Henk Hendrikx, Eric Aikema, Manuel Davila Ares, Quirijn van den Bijlaard, Vanessa Bailen Fuentes, Michael Everdsen, Ane Travaille en Stefan Kirschbaum

Met dank aan: SPOT/De Oosterpoort Groningen, familie Pastoor te Stitswerd.

Actueel