Dirk Brossé over Symphonic Tribute to Leonard Cohen

Dirk Brossé over Symphonic Tribute to Leonard Cohen

Het Noord Nederlands Orkest speelt vandaag om 16.00 uur een symfonische ode aan de Canadese singer-songwriter Leonard Cohen, te beluisteren via een livestream. Kirsten van Santen van Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden ging in gesprek met Dirk Brossé, de arrangeur én dirigent van Symphonic Tribute to Leonard Cohen.

Tekst: Kirsten van Santen | Beeld: Knelis

Kijk mee! Vind hier alle informatie over de stream, het concertprogramma en de zendtijden

Dirk Brossé
Componist en dirigent Dirk Brossé had de songs van Leonard Cohen (1934-2016) altijd al in zijn persoonlijke top-100 staan, maar ze bungelden ergens onderaan, in de tweede helft van die lijst. Nu hij dieper op zijn werk is ingegaan, is het oeuvre van de Canadese singer-songwriter met stip gestegen. Het bevindt zich inmiddels in de persoonlijke top-drie van Brossé.

Die stijging heeft alles te maken met de kracht en diepgang van Cohens teksten. De dirigent las ze extra aandachtig, omdat hij arrangementen voor het NNO van Cohens muziek schreef. Hij viel er steil van achterover. ,,De inhoud is echt fe-no-me-naal’’, zegt de Vlaamse musicus, die eerder met het NNO samenwerkte en onder meer een symfonisch eerbetoon schreef aan Prince, Queen en DJ Avicii. ,,Gódverdorie, het is echt… wauw, ik bedoel… die bééldspraak, het zijn echt diep-filosofische teksten waar een gigantische literaire kracht van uitgaat. Als er íémand de Nobelprijs voor de Literatuur had moeten krijgen, dan was het niet Bob Dylan hoor, maar Leonard Cohen.’’

Van groots tot heel intiem
Het Cohen-project stond door alle coronaperikelen lange tijd on hold , en de gedroomde tournee van dit voorjaar blijkt ook niet haalbaar. Daarom maar een live-stream, met een kleinere bezetting op het podium. De Covid-regels schrijven voor dat er niet tachtig (zoals aanvankelijk de bedoeling was), maar slechts 31 mensen op het toneel mogen staan: twee zangers, een dirigent en 28 musici worden dat er in dit geval. ,,Gelukkig is het werk van Cohen heel intimistisch van aard en vraagt het niet om grote arrangementen á la Hollywood’’, stelt Brossé. Hij heeft de muziek van Cohen zo gearrangeerd dat het met de beperkte bezetting toch symfonisch klinkt. ,,De combinaties zijn veel kleiner, maar ik heb wel houtblazers en koperblazers, een strijkkwartet ook, waarmee je van groot tot heel klein kunt gaan.’’

Tekst verrijkt de melodie
De melodieën van liedjes als So long Marianne , Halleluja , Dance me to the end of love en Take this waltz zijn interessant, ,,maar ze worden pas echt rijk door de teksten’’, meent de dirigent. Hij raadt luisteraars dan ook aan om, voorafgaand aan het concert morgen, de songteksten op internet op te zoeken en ze eens goed door te nemen. Dat verrijkt de luisterervaring, zo belooft hij.

Zang door Vera Mann en René van Kooten
Het zijn Vera Mann en René van Kooten die de liedjes gaan vertolken. Vertolken, inderdaad, want Brossé wilde absoluut geen would be Cohen op het podium halen. ,,Vera en René zijn fantastische interpreten. We blijven bij de oorspronkelijke muziek maar hun stemmen zijn echt anders. Cohen nabootsen moet je niet willen, je kunt het alleen maar slechter doen.’’

Universele kracht
Cohen, oordeelt de dirigent, staat op gelijke voet met Jacques Brel of met Edith Piaf. ,,Zijn liederen hebben een universele kracht, ze staan als een huis, je krijgt ze niet kapot. Weet je wat het is… Cohen heeft altijd naar de waarheid in het leven gezocht. Hij werd als Jood geboren en eindigde als boeddhist.

Als hij zingt: ‘I am ready my Lord’, nou joh, dan oef, eh… dat hákt erin.’’ De allermooiste zin die Cohen zingt, komt uit het lied Anthem, dat het NNO morgen ook speelt, en gaat als volgt: ‘There is a crack, a crack in everything / That’s how the light gets in ’. Troostrijke woorden, vindt Brossé. ,,In alles, in iedereen zit een breuk, maar daar schijnt het licht doorheen.’’Symphonic Tribute to Leonard Cohen is donderdag 4 februari vanaf 16.00 uur live te horen bij Omrop Fryslân via
omropfryslan.nl en de Omrop-app, bij RTV Drenthe via rtvdrenthe.nl of bij RTV Noord via rtvnoord.nl. Op vrijdag 5 februari 20.30 uur wordt het concert op televisie uitgezonden door Omrop Fryslân (herhaling op maandag 5 april) en op zondag 4 april op TV door RTV Drenthe.

 

Actueel