Nicolas Mansfield ontvangt koninklijke onderscheiding

Nicolas Mansfield ontvangt koninklijke onderscheiding

Het Noord Nederlands Orkest feliciteert Nicolas Mansfield, voormalig algemeen en artistiek directeur van de Nederlandse Reisopera, met de koninklijke onderscheiding die hij op vrijdag 30 april 2021 in ontvangst mag nemen. Nicolas Mansfield is bijna 20 jaar verbonden geweest aan de Nederlandse Reisopera. Eind 2020 is Nicolas Mansfield teruggetreden bij de Nederlandse Reisopera.

Grootse prestaties
Deze koninklijke onderscheiding is een erkenning voor het werk van de afgelopen 20 jaar en voor zijn grootse prestaties voor de cultuursector in het algemeen en de Nederlandse Reisopera in het bijzonder. Mansfield trad in 2012 aan als algemeen en artistiek directeur in een moeilijke periode. De cultuursector werd destijds zwaar getroffen door bezuinigingen. Als gevolg hiervan moest de Reisopera in 2013 afscheid nemen van een groot aantal medewerkers. De vraag rees of de Reisopera deze klap ooit nog te boven zou komen en of zij nog wel bestaansrecht zou hebben. Ondanks deze zware tegenslagen is het Mansfield gelukt om de Reisopera ‘opnieuw uit te vinden’ en het gezelschap tot één van de meest succesvolle operagezelschappen van Nederland te maken. Een ongelooflijke prestatie waarvoor de cultuursector en de Nederlandse Reisopera hem zeer dankbaar is.

Samenwerking met het NNO
Mansfield zette met tal van nationale en internationale instellingen bijzondere prestaties neer. Waarbij hij een breed publiek wist aan te spreken en vernieuwend te werk ging. Met de opera Tristan und Isolde (2013) en Orphée et Eurydice (2015) viel Mansfield met de Nederlandse Reisopera twee keer in de prijzen voor beste opera van het jaar. Met lef en bovenmatige creativiteit, en door nieuw repertoire te brengen wist Mansfield over de grens van het strikte opera-genre te kijken. Zoals bijvoorbeeld met de opera’s Die tote Stadt van E.W. Korngold en Siroe, re di Persia van J.A. Hasse. Het Noord Nederlands Orkest is nauw verbonden aan de Nederlandse Reisopera, en werkte onder andere mee aan Die tote Stadt en Tristan und Isolde.

 

Actueel