Waarom het NNO Gamemuziek speelt

Waarom het NNO Gamemuziek speelt

Van elektronisch gepiep tot een volwaardig symfonisch genre: gamemuziek maakte de afgelopen decennia een stormachtige ontwikkeling door. Het NNO speelt op 23 september in Groningen en 24 september in Drachten opnieuw een concert vol muziek uit computerspellen. Marcel Mandos, artistiek leider, vertelt waarom gameliefhebbers én -leken een prachtige avond te wachten staan.

Foto: Mariska de Groot Fotografie | Tekst: Karlijn ter Horst

Nieuwe wegen
Al tien jaar heeft Mandos het plan om gamemuziek op te nemen in de programma’s van het NNO. ,,Ik groeide op met de elektronische geluiden van Mario en Pacman. Tegenwoordig zijn het grootse, symfonische, zwaar georchestreerde muziekstukken die je voorbij hoort komen in games.’’ De kwaliteit maakte – mede doordat de game-industrie uitgroeide tot een van de grootsten ter wereld, groter dan de filmindustrie in Hollywood – een enorme positieve ontwikkeling door.

In 2017 speelde het NNO haar eerste gamemuziekconcerten. Uniek, voor een symfonisch orkest. Vanwege het grote succes destijds staat het nu, vier jaar later, opnieuw op het programma. ,,We zoeken altijd naar nieuwe wegen, nieuwe genres en nieuwe doelgroepen. En gamemuziek is een genre dat er inmiddels gewoon toe doet’’, stelt de artistiek leider.

,,Gamemuziek is een genre dat er inmiddels gewoon toe doet.’’

‘Alles komt voorbij’
Hij is geen kenner van games, bekent Mandos. ,,Wat ik het meest fascinerende vind, is dat de games enorm vooruitstrevend zijn. Modern, qua techniek. Maar in de muziek, daarentegen, hoor ik eigenlijk niets nieuws.’’ Dat wil zeggen: de muziekstukken zijn nieuw gecomponeerd, maar voor Mandos – en met hem vermoedelijk de meeste liefhebbers van symfonische stukken – heel herkenbaar.

Het zijn ‘prachtige en waanzinnig mooie epische stukken’, zegt hij. ,,Je ziet landschappen voor je. Je waant je in sneeuwbergen op gletsjers. Je hoort achtervolgingen en voelt je opgejaagd. Het is allemaal heel episch en groots.’’ Alles om de beleving in een game nog meer aan te zetten. En het is vaak ingespeeld door grote symfonieorkesten. ,,Al die muziek doet me ergens aan denken. Als je genoeg John Williams, Wagner en Tsjaikovski hebt gehoord, komt alles voorbij.’’

,,Je waant je in sneeuwbergen op gletsjers. Je hoort achtervolgingen en voelt je opgejaagd. Het is allemaal heel episch en groots.’’

Een inkijkje in de gamewereld
Het zijn grote namen als Assassin’s Creed, Halo, Horizon Zero Dawn, Skyrim en Final Fantasy, waarvan muziek wordt gespeeld. Sopraan Julie Elven zingt stukken. Ze is geen onbekende in de gamemuziek en won verschillende prijzen. Game-guru Rami Ismail vertelt tijdens het concert meer over de game-industrie. Zo is er niet alleen muziek, maar ook een inkijkje in een voor velen nog onbekende wereld.

Mandos maakt graag de vergelijking met filmmuziek. Maar in tegenstelling tot een film met een geregisseerd begin en einde, kan een game tot wel honderd uur duren. ,,Als je aan het vechten bent, of je zit in een achtervolging, kan dat vier minuten duren. Maar ook tien. De muziek moet daar zolang dus wel onder blijven. Dat is bijzonder knap.’’

,,Zoiets live horen is echt iets anders dan via je koptelefoon.’’

Voor wie de games speelde, is het concert waarschijnlijk een feest der herkenning. ,,Je hoeft alleen maar je ogen te sluiten en alles wat je hebt gespeeld, ga je opnieuw meemaken. Een trip down memory lane’’, aldus Mandos. En niet onbelangrijk om tot slot te vermelden, vindt hij: ,,Zoiets live horen is echt iets anders dan via je koptelefoon.’’

Het Noord Nederlands Orkest speelt Gamemuziek op donderdag 23 september in de Oosterpoort Groningen en op vrijdag 24 september in De Lawei Drachten. Kaarten zijn hier verkrijgbaar.

Actueel