Wagner & Typhoon, muziek die uitsluiting bespreekbaar maakt

Wagner & Typhoon, muziek die uitsluiting bespreekbaar maakt

Via klassieke muziek vraagt het Noord Nederlands Orkest (NNO) aandacht voor maatschappelijke issues: muziek kan de gelaagdheid van gevoelige kwesties aan het licht brengen. Klassieke muziek is, net als popmuziek, een reflectie op de tijd waarin het ontstond. Onderwerpen van klassieke muziekstukken, meesterwerken, en de gevoelens die ze oproepen zijn ook nu urgent – vergelijkbaar met de krachtige boodschappen en emoties in pop- en rapmuziek. De meesterwerken uit de muziekgeschiedenis bieden door hun historische én actuele waarde een geweldige aanleiding om er met jongeren over in gesprek te gaan. Het NNO wil geen antwoorden of opinies geven. Het gaat om de relevantie van muziek in alle tijden!

Op 7 december 2022 beleven 1.000 jongeren en leerkrachten van het VO en MBO uit Groningen, Friesland en Drenthe een unieke live ervaring: het orkest die de muziek van Wagner ten gehore brengt en samen met Typhoon zijn songs en spoken word voordrachten opvoert. Wagner is, als persoon en als musicus, altijd onderwerp geweest van controverse en emotionele discussies. Bij velen geliefd door zijn geniale muziek, maar ook gehaat vanwege zijn antisemitische opvattingen en teksten. Ook Typhoon is een geliefd artiest echter staat hij voor verzoening, respect en omarmt zijn roots.

In samenwerking met de JongerenTop zijn er na het concert rondetafelgesprekken met de jongeren die in samenwerking met studenten van Pedagogische Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen en het Discriminatiemeldpunt zijn voorbereid en worden vastgelegd. De verhalen en creaties van de jongeren worden gebruikt als inspiratiebron voor het maken van een professionele muziektheaterproductie die in 2024 gaat touren langs de noordelijke festivals.

Het programma is speciaal ontwikkeld voor de MBO en de voortgezet onderwijs scholen (bovenbouw) uit Friesland, Groningen en Drenthe. Het concert is het startpunt voor dialogen en creatieve workshops met als doel jongeren bewust te maken van het sociale proces waarbij je een ander als ‘anders’ ziet, jezelf boven die ander stelt en hoe je daar vervolgens mee omgaat. Het concert toont welke rol muziek speelt in de zoektocht naar de eigen identiteit.

Eerder stond het engagement programma ‘In Protest, 100 jaar na WO I’ (2018) op het podium. Dit was een reflectie van jongeren en hun songs/spoken words op Benjamin Brittens ‘War Requiem’. In 2020 programmeerde het NNO ‘In Vrijheid’, een concert door, voor en met jongeren over de betekenis van vrijheid in combinatie met Beethoven 7.

Het concert vindt plaats in De Oosterpoort, Groningen. Voor meer informatie: www.nno.nu/1000Stemmen

Actueel