Van Wenen naar Hollywood met Filharmonie der Aa

Van Wenen naar Hollywood met Filharmonie der Aa

Op maandag 6 februari speelt Filharmonie der Aa haar winterconcert in de grote zaal van de Oosterpoort. Het orkest uit Groningen dat zich richt op gevorderde amateurmusici uit de noordelijke drie provincies brengt dit seizoen een programma ten gehore waarin Wenen en Hollywood centraal staan.

Het programma begint met de ouverture The flight to Neverland van John Williams uit de filmmuziek van de film Hook, waarmee het orkest ook stilstaat bij het feit dat de componist afgelopen jaar zijn 90ste verjaardag vierde. Daarna wordt het Vioolconcert van Erich Wolfgang Korngold uitgevoerd met als solist Mathieu van Bellen, prijswinnaar van het Oscar Back Concours en concertmeester van Phion, het Orkest van Gelderland en Overijssel. Het vioolconcert is opgebouwd uit thema’s afkomstig uit Korngolds filmmuziek. Na de pauze neemt het orkest het publiek mee terug naar Wenen met de feestelijke orkestsuite uit de opera Der Rosenkavalier van Richard Strauss.

Met Wenen en Hollywood is filmmuziek de rode draad in het programma. Filmmuziek is in feite in Wenen ontstaan uit de Laat-Romantische klassieke muziek. De jonge Erich Wolfgang Korngold (1897-1957) was een protegé van de in Wenen gevestigde operacomponist Richard Strauss (1864-1949) en componeerde in dezelfde stijl. Korngold emigreerde in 1938 naar Hollywood en bracht deze stijl mee. Hij werd een van de eerste en belangrijkste filmcomponisten van Hollywood’s Golden Age, een bloeiende tijd van grote studio’s, grote filmsterren en grote vernieuwingen. Korngolds muziek heeft op haar beurt veel invloed gehad op filmcomponist John Williams.

Filharmonie der Aa bestaat sinds 2009. Sinds 2018 is Jacob Slagter chef-dirigent en artistiek leider van het orkest. Jacob was van 1985 tot 2008 eerste solohoornist van het Koninklijk Concertgebouworkest. In 1987 werd hem voor zijn buitengewone muzikale prestaties de Nederlandse Muziekprijs toegekend. Jacob Slagter werkte nauw samen met dirigenten als Bernard Haitink, Leonard Bernstein en George Solti. Als dirigent stond hij al voor onder meer het Holland Symfonia, het Gelders Orkest en het Noord Nederlands Orkest, en vanaf 2004 assisteerde hij geregeld bij het Koninklijk Concertgebouworkest.

 

==================================================================================

 

Wat: Winterconcert Filharmonie der Aa

Programma:  Ouverture The Flight to Neverland – John Williams, Vioolconcert – Erich Wolfgang Korngold, Suite uit Der Rosenkavalier – Richard Strauss

Dirigent: Jacob Slagter

Solist: Mathieu van Bellen

Waar: De Oosterpoort, Groningen

Datum en tijd: maandag 6 februari 2023, 20.15 uur

Toegangsprijs: € 17,50 p.p., jongeren tot 29 jaar € 12,50

Informatie en kaarten: www.spotgroningen.nl / www.deraa.nl

Actueel