Tiendaags stadsprogramma MENA is here komt eraan!

Tiendaags stadsprogramma MENA is here komt eraan!

Volop theater, muziek, dans, film en meer uit de MENA-regio (Midden-Oosten en Noord-Afrika).

Van 11 t/m 20 mei 2023 viert Groningen tijdens MENA is here de rijkheid en diversiteit van kunst en cultuur uit de MENA regio. Vier grote Groningse culturele instellingen – SPOT, NITE (Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni), NNO (Noord Nederlands Orkest) en Forum Groningen – hebben de handen ineengeslagen om gezamenlijk de schoonheid van de diverse culturen te laten zien en de verschillende werelden en perspectieven samen te brengen. Inmiddels zijn ook De Wijk De Wereld, het Prins Claus Conservatorium, Groninger Kerken en de RUG aangehaakt.

Guy Weizman (artistiek directeur NITE) over het ontstaan van MENA is here: “Als het over de Arabische wereld gaat, dan gaat het vaak over burgeroorlogen en vluchtelingenproblematiek. Maar intussen krijgen we nauwelijks iets mee van de rijke en diverse cultuur van de MENA-regio; er is zoveel schoonheid, zoveel kunst, er worden zoveel mooie dingen gemaakt. Ook veel nieuwe digitale kunst, elektronische muziek, hiphop. Omdat er zoveel nieuwkomers uit die regio in Nederland zijn, is het superbelangrijk dat we elkaars cultuur begrijpen. We moeten pogingen blijven doen om los te komen van dat eenzijdige beeld en het narratief te veranderen.”

Programma MENA is here

Inmiddels is het programma zo goed als rond en zijn er in tien dagen meer dan 35 voorstellingen, concerten, films of andere activiteiten te zien in o.a. de Oosterpoort, de Stadsschouwburg, de Machinefabriek en het Forum. Bijzonder is dat het is gelukt om La Colline – théâtre national, het gezelschap van de wereldberoemde Libanese schrijver en theatermaker Wajdi Mouawad, naar Nederland te halen. Zijn gelauwerde voorstelling Soeurs (Zussen) is twee keer te zien in de Stadsschouwburg Groningen.

Het NNO opent het stadsprogramma met een uniek concert. Mohamedou Ould Slahi (schrijver in residence bij NITE) geeft de aftrap voor het openingsconcert.

NITE neemt het publiek in Yara’s Wedding mee in hoe onze opvattingen over ‘het Oosten’ en ‘het Westen’ onze blik op de wereld bepalen. Forum Groningen organiseert een uitgebreid filmprogramma en een literair programma met o.a. Kader Abdolah. In De Oosterpoort is er veel ruimte voor muziek en worden er speciaal voor MENA is here het muziekfestival Colors of Mena en het electronische festival Tablatronics georganiseerd. De Wijk De Wereld organiseert samen met Babaddaar Let’s go dabke, met voorafgaand dabke workshops in de wijken. Ook is er een uitgebreid foodprogramma, met o.a. een exclusieve foodmarkt op de Nieuwe Markt. Maar er is veel meer, bekijk het volledige programma op www.menaishere.nl.

Ambassadeurs

Nothing about us without us. Bij de organisatie en invulling van MENA is here is een groep ambassadeurs betrokken (deels vanuit Babaddaar). Zij wonen in Groningen en omgeving en hebben roots in landen uit de MENA-regio. Ze zijn inspiratiebronnen, kritische meedenkers, klankborden en bewakers van identiteiten. De ambassadeurs van MENA is here worden bovendien het gezicht van het stadsprogramma en delen in aanloop naar hun favorieten, voorkeuren en fascinaties uit de programmering.

Actueel