Groningen Brass Experience: een bruisend internationaal muziekevenement 

Groningen Brass Experience: een bruisend internationaal muziekevenement 

Liefhebbers van blaasmuziek en lichte muziek kunnen hun hart ophalen; van donderdag 8 juni tot en met zondag 11 juni vindt de tweede editie van Groningen Brass Experience (GBE) plaats. Een vierdaags muziekfestival met verbinding tussen jonge amateurs, vakstudenten en professionele muzikanten. Blaasmuziek en lichte muziek zijn tijdens dit festival nauw met elkaar verweven. Er zijn concerten, workshops, een panelgesprek en de Dutch Open Brass Band Championships. Dit alles vindt plaats in SPOT/ De Oosterpoort en het Prins Claus Conservatorium. Vorig jaar was Groningen Brass Experience een daverend succes. Dit jaar wordt het festival nog mooier en groter.

Noord Nederlands Orkest met groot jeugdorkest van meer dan 150 muzikanten

Het hoogtepunt op de donderdag is het concert van het Noord Nederlands Orkest (NNO) met een groot jeugdorkest van meer dan 150 muzikanten in de grote zaal van SPOT/De Oosterpoort. De Duitse trompettist Christoph Moschberger treedt op als solist samen met het NNO. Ook is er ruimte voor lokale helden, zoals de uit Leens afkomstige toptubaïst Matthijs Leffers. Het geheel staat onder leiding van een aanstormend talent Rolf Verbeek. Het programma wordt gepresenteerd door Eric Robillard. Naast de eigen programma’s van het NNO en het jeugdorkest, staat de Bolero van Ravel in een speciaal arrangement voor symfonie- en jeugdorkest geprogrammeerd. Kaarten voor dit bijzondere concert kosten €10,00 en zijn binnenkort verkrijgbaar via SPOT/De Oosterpoort. Het concert begint om 20:00 uur.

Het samengestelde jeugdorkest bereidt zich op zaterdag 18 maart al voor tijdens een speciale inspiratiedag “Bloazen Bliksem” in Assen. Daar worden de muziekstukken die op 8 juni worden gespeeld, ingestudeerd. De organisatie is in handen van een speciaal voor dit doel opgerichte projectgroep. Studenten van het Conservatorium krijgen de gelegenheid ervaring op te doen om een evenement te organiseren. “Bloazen Bliksem” is een samenwerking tussen de Muziekbond Groningen/Drenthe, muziekverenigingen in de regio, het Noord Nederlands Orkest, studenten van het Prins Claus Conservatorium en Groningen Brass Experience.

Klik hier voor kaarten

Workshops en panelgesprek

Op donderdagmiddag 8 juni nemen vakstudenten van het Prins Claus Conservatorium deel aan workshops door Christoph Moschberger. Ook is er in samenwerking met KultuurLoket een panelgesprek voor de ‘facilitators’ in de blaasmuziek. Er wordt een inhoudelijk programma samengesteld met een thema dat bij deze editie van de GBE past. Het doel van deze inspiratiesessie is om enerzijds ervaringen uit te wisselen. Anderzijds is deze sessie een goede gelegenheid om het netwerk te versterken.

Concert Christoph Moschberger en Da Blechhauf’n

Op vrijdag 9 juni staat ’s avonds een speciaal concert gepland onder de titel “Home” met in de hoofdrollen Christoph Moschberger en het Oostenrijkse koperensemble Da Blechhauf’n. Verrassende arrangementen, een ontembare power en een solist van wereldklasse zijn de ingrediënten voor een spectaculaire muzikale avond. Pop, jazz, tango, polka’s, marsen; alles komt bij elkaar in een cocktail van verschillende muziekstijlen. De combinatie van live muziek, solo optredens, humor, cabaret, dans en zang staan garant voor een concert om nooit te vergeten. Het concert vindt plaats in de kleine zaal van SPOT/De Oosterpoort, aanvang 20:15 uur. Kaarten kosten €31,50 zijn verkrijgbaar via SPOT/De Oosterpoort.

Workshops voor amateurmuzikanten

Eerder op de vrijdag worden er speciaal voor amateurmuzikanten clinics met Christoph Moschberger georganiseerd. Bugellisten, trompettisten en cornettisten kunnen voor slechts €25,00 meedoen. Daarvoor hebben zij ook toegang tot het concert met Da Blechhauf’n en de repetitie die daaraan vooraf gaat. Aanmelden voor deze clinic gaat via de website: www.groningenbrass.com.

Dutch Open Brass Band Championships

Op zaterdag 10 juni worden de Dutch Open Brass Band Championships gehouden. Voor dit internationale brassband kampioenschap hebben zich 25 bands ingeschreven, opnieuw een recordaantal. Met een strakke planning kunnen deze editie 20 bands deelnemen. De belangstelling voor de Dutch Open groeit nog ieder jaar en het evenement is inmiddels toonaangevend in Nederland. Ook de topbands uit Europa weten het evenement te vinden. Deelnemende bands komen uit Nederland, België, Duitsland en Zwitserland. Er zijn twee internationale juryteams bestaande uit Jan Van der Roost (B), Simone Rebello (UK) Tom Hutchinson (UK), Russell Gray (UK), Simon Van Hoecke (B) en Gary Curtin (UK). Voor elke divisie is een aantrekkelijk prijzenpakket samengesteld. Brasspass.tv verzorgt een livestream waarmee het internationale publiek bereikt wordt. Daarnaast zal ook CU Brass verslaggeving doen. Kaarten zijn verkrijgbaar via de ticketservice van SPOT/ De Oosterpoort.

Ommelandconcerten

Op zondag 12 juni is de laatste dag van Groningen Brass Experience. Dan worden er in samenwerking met de muziekbond Groningen/Drenthe Ommelandconcerten georganiseerd. Deze dag staat in het teken van verbinding met muziekverenigingen in de regio en artiesten die betrokken zijn bij de GBE. De verenigingen krijgen een unieke kans om optredens te verzorgen met topbrassbands, topsolisten/ensembles en dirigenten. Deze Ommelandconcerten zorgen voor unieke en spannende uitvoeringen op verrassende locaties. Zo vinden er concerten plaats in o.a. Winsum, Uithuizermeeden, De Wijk en Vries.

Samenwerking

Van vrijdag 9 tot en met zondag 11 juni is de Spaanse groep Artistas del Gremio te gast in Groningen. Nog zo’n internationaal voorbeeld van hoe blaasmuziek en lichte muziek nauw met elkaar verweven kunnen worden. Met een hoog entertainmentgehalte speelt de band op dit weekend in de open lucht op meerdere plekken in de stad. De realisatie vindt plaats in nauwe samenwerking met de Groningen City Club. De stad bruist! Ook is er een nauwe samenwerking met het Rapalje Zomer Folk Festival wat op zaterdag 10 en zondag 11 juni plaatsvindt in het Stadspark in Groningen. In het kader van het zoeken naar cross overs speelt Artistas del Gremio op het FolkFestival.

Actueel