Het Gouden Viooltje voor Karmit Fadael

Het Gouden Viooltje voor Karmit Fadael

Op 12 april 2024 ontvangt de Friese Componist Karmit Fadael (1996) het Gouden Viooltje uitgereikt tijdens een concert van het Noord Nederlands Orkest, waar onder andere haar vioolconcert Mimesis, (uitgevoerd door Pieter van Loenen) in première gaat.

Het bestuur van de Stichting Gouden Viooltje, gelieerd aan de Vrienden van het Noord Nederlands Orkest, reikt deze Noord-Nederlandse klassieke muziekprijs minimaal eens per drie jaar uit aan een uitzonderlijk muzikaal talent uit Groningen, Friesland of Drenthe, dat internationaal aan de weg timmert.

Jong talent
Met haar 28 jaar is de Friezin de jongste winnaar van Het Gouden Viooltje. Karmit Fadael groeide op in Sneek. Op haar zestiende schreef ze haar eerste stuk voor de compositiewedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble. Het was een opdracht van het Bogerman College, de school die in de loop der jaren al zoveel muziektalent heeft voortgebracht. Karmit Fadael studeerde compositie in Den Haag, waar ze les kreeg van Calliope Tsoupaki, Guus Janssen en Martijn Padding. Nadat ze in 2019 haar studie afrondde ging het snel. Inmiddels schrijft Karmit Fadael muziek voor allerlei ensembles, zoals het Radio Filharmonisch Orkest, het Residentie Orkest en Amsterdam Sinfonietta.

Eerdere winnaars
Eerder winnaars van de prijs zijn o.a. Annemarie Kremer, Simone Lamsma, Peter Dijkstra, Karin Stroobos, Erik Bosgraaf. Ook medecomponisten als Jacob ter Veldhuis en Joep Franssens gingen haar voor.

Juryrapport Het Gouden Viooltje
Wat goed is komt snel. Het is een oude wijsheid uit de sportwereld die ook van toepassing is op componiste en violiste Karmit Fadael. Met haar 28 jaar is de Friezin de jongste winnaar van Het Gouden Viooltje. Daarmee schaart ze zich in een rijtje illustere namen. Annemarie Kremer, Simone Lamsma, Peter Dijkstra, Karin Stroobos, Erik Bosgraaf en ook medecomponisten als Jacob ter Veldhuis en Joep Franssens gingen haar voor. Karmit Fadael groeide op in Sneek. Op haar zestiende schreef ze haar eerste stuk voor de compositiewedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble. Het was een opdracht van het Bogerman College, de school die in de loop der jaren al zoveel muziektalent heeft voortgebracht. Karmit Fadael studeerde compositie in Den Haag, waar ze les kreeg van Calliope Tsoupaki, Guus Janssen en Martijn Padding. Nadat ze in 2019 haar studie afrondde ging het snel. De componiste omschrijft zichzelf als ‘emotioneel, koppig, rationeel maar ook rustig’, eigenschappen die je volgens haar ook in haar muziek kunt herkennen. Met een Friese moeder en een Jemenitisch-Israëlische vader maakte ze al vroeg kennis met zeer diverse muzikale tradities wat ze op een eclectische, onderzoekende manier een plek geeft in haar eigen werk. Haar composities kenmerken zich vaak door trage, lange lijnen en een zekere verstilling. Inmiddels schrijft Karmit Fadael muziek voor allerlei ensembles, zoals het Radio Filharmonisch Orkest, het Residentie Orkest en Amsterdam Sinfonietta. En nu is er een gloednieuw vioolconcert voor het Noord Nederlands Orkest. Zoals gezegd: wat goed is komt snel. Wij, de leden van de jury, zijn dan ook blij dat we haar nu al Het Gouden Viooltje kunnen uitreiken.

 

 

Actueel