Kijk & luister

Ontmoet het NNO

Studeer mee met: altvioliste Katharina

In “Studeer mee met” nemen onze musici je mee naar hun favoriete studeerplek in huis. Dit keer vertelt altvioliste Katharina Saerberg over haar studeerplek en oefenrituelen. “Mijn werkplaats bevindt zich in de kleinste kamer van ons huis. Op deze 9 m2 gebeurt er elke dag heel veel.”

Wat vinden we als we jouw studeerkamer inlopen?
“In de kamer heb ik een logeerbank staan - al kan ik nu helaas geen gasten ontvangen - en een groot kussen waarop ik elke ochtend en avond een uur mediteer. Ook vind je mijn piano, de televisie die nu iedere avond aanstaat voor het nieuws en natuurlijk een grote lessenaar met daarop allerlei muziek. Van toonladders tot oefeningen voor dubbelgrepen, en natuurlijk etudes en suites van Johann Sebastian Bach, een van mijn favoriete componisten!”

“Mijn mooie altviool hangt boven de piano zodat ik hem snel kan pakken als ik wil studeren. De muur hangt vol met bladmuziek voor viool, altviool en piano. Ik heb bijna alle stukken al eens gespeeld. Vanuit mijn werkplaats heb ik uitzicht op onze groentetuin waar we onder andere appelbomen, frambozenstruiken en aardbeienplanten groeien. Soms heb ik bezoek tijdens het studeren. Dan ligt één van mijn drie katten te slapen in de altkist.”

Hoe ziet een studiedag er voor jou uit, en wat studeer je zoal?
“Na mijn ontbijt ’s ochtends begin ik meestal met inspeeloefeningen en etudes. Af en toe neem ik een pauze en werk ik in onze tuin of wandel ik door het bos achter ons huis. Als ik geen concertprogramma hoef voor te bereiden voor het orkest of kamermuziekproject met mijn pianiste speel ik vrijwel altijd Bach.

Hoe vind jij je draai in het thuiswerken?
“Ik heb een deeltijdbaan bij het orkest, dus deze nieuwe situatie is eigenlijk helemaal niet zo nieuw voor mij. Normaal ben ik soms ook al drie weken vrij en studeer ik thuis elke dag op mijn werkkamer. Als musici zijn we al op een jonge leeftijd eraan gewend om uren, dagen en soms zelfs weken alleen opgesloten te zitten met ons instrument. Wat dat betreft hebben wij in deze situatie wel echt mazzel. Wij weten al hoe het is om voor langere tijd thuis te werken. We kunnen ons altijd terugtrekken als we even afstand willen nemen van deze drukke wereld. Toch voelt dit nu heel anders. Want ook wij zijn gezellige mensen. We missen onze collega’s, ik vraag me vaak af: hoe gaat het nu met iedereen?”