Koningsdag

Koningsdag

De oranje kleding gaat uit de kast, tompoezen worden massaal ingeslagen en de Nederlandse vlag ligt in de meeste huishoudens al klaar om opgehangen te worden. Iedereen bereidt zich voor op Koningsdag 2018. Ook de stad Groningen kleurt oranje. Dit jaar heeft Groningen de eer om de koninklijke familie te mogen ontvangen. Via een speciaal uitgezette route krijgt het gezelschap aanstaande vrijdag een uitgebreide rondleiding door de stad. Een feestelijke tocht waarbij de pareltjes van Groningen worden getoond.

Tijdens de koningstocht betreedt de oranje familie rond 11:15 uur de Martinikerk. Hier neemt Ola Mafaalani, voormalig directeur van het Noord Nederlands Toneel, alle aanwezigen mee langs de Groningse kunst en cultuur. Het Noord Nederlands Orkest speelt Short Ride in a Fast Machine van John Adams. Dit prachtige stuk wordt opgevolgd door een korte dansvoorstelling van Club Guy & Roni. De activiteiten vinden plaats voor een schitterend decor, bestaand uit een groot kunstwerk van David LaChapelle. Een werk dat normaal te bewonderen is in het Groninger Museum. Onder het melodieuze carillonspel van de Martinitoren, gespeeld door het Groninger Klokkenluiders Gilde, verlaat de familie de kerk om de route te vervolgen.

De optredens in de kerk zijn echter voor een besloten gezelschap in verband met de veiligheid. Gelukkig kan iedereen tijdens de rest van de route genieten van het oranje feest en doet de NOS een live verslag op NPO 1 vanaf 10:50 uur.

Op maandag 9 april speelde het NNO ook al voor het koninklijk paar en hun gezelschap. Dit uitgebreide Koningsdagconcert wordt om 21:05 uur uitgezonden op NPO 2. 

 

 

Actueel