Jongeren schrijven Protestsongs

Jongeren schrijven Protestsongs

Protestsongs wedstrijd
Het Noord Nederlands Orkest geeft jongeren een plek in het voorprogramma van het War Requiem concert om een protest te laten horen tegen oorlogen, terreur en onderdrukking in deze wereld. Samen met violisten, cellisten of koperblazers van het Prins Claus Conservatorium kunnen zij hun boodschap ten gehore brengen aan een groot publiek.

De oproep is om een protestsong of spoken word voordracht te schrijven, hier een video van op te nemen en dit middels het online inschrijfformulier toe te sturen. De uiterlijke inzenddatum is vrijdag 12 oktober 2018 vóór 13 uur. Meer informatie over de wedstrijd staat op nno.nu/protestsongs

De winnaars worden door professionele muzikanten en studenten van het Prins Claus Conservatorium voorbereid op een theatrale totaalperformance. Deze vindt plaats voorafgaand aan het War Requiem concert op donderdag 8 november in de grote zaal van De Oosterpoort in Groningen en op vrijdag 9 november in De Nieuwe Kolk in Assen.

Daarnaast krijgen winnaars een vrijkaart voor het NNO concert Protestsongs met Jeangu Macrooy, Tim Knol, Giovanca en Maaike Ouboter. Dit concert vindt plaats op vrijdag 2 november in De Oosterpoort.

Waarom doen we dit?
Een grootheid die jullie misschien niet kennen is de Engelse componist Benjamin Britten. Hij schreef in 1962 een groot klassiek werk, het War Requiem, als protest tegen de eerste en tweede wereldoorlog. Hij gebruikte gedichten van Wilfred Owen, een 19-jarige soldaat, die vocht in de Eerste Wereldoorlog en zeven dagen voor het einde van de oorlog stierf.

Op 11 november 2018 is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog is afgelopen. Een goede reden voor het Noord Nederlands Orkest om dit stuk op te voeren met in totaal 100 musici en een koor van 250 zangers.

Tot aan de dag van vandaag zijn er nog steeds miljoenen mensen niet veilig, komen mensen om het leven en slaan ze op de vlucht voor gevaarlijke machthebbers en grootschalige afslachtingen.

Drie concerten in het thema Protestsongs, 100 jaar na WOI
De protestsongs wedstrijd voor jongeren is onderdeel van het thema Protestsongs, 100 jaar na WOI. Naast het organiseren van dit educatieproject heeft het NNO drie concerten geprogrammeerd: Holst, Bartók en Ravel, Protestsongs en War Requiem (winnaars van de protestsongs wedstrijd staan in het voorprogramma van War Requiem).

Actueel