1000 stemmen over identiteit en uitsluiting

1000 stemmen over identiteit en uitsluiting

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) en de JongerenTop organiseren een eenmalig en uniek programma over identiteit en uitsluiting voor 1000 jongeren, van 16 t/m 25 jaar, op woensdag 7 december in De Oosterpoort, Groningen. Dit programma is speciaal ontwikkeld voor het MBO en voortgezet onderwijs (bovenbouw) uit Friesland, Groningen en Drenthe. Er staat een boeiend programma klaar met een concert, rondetafelgesprekken en workshops met als onderwerp: ‘1000 Stemmen, Ik ben beter dan jij?!’.

Tijdens het concert, dat het startpunt van de dag is, zal muziek gespeeld worden van de componist Wagner en treedt hiphop artiest Typhoon op. Wagner is bij velen geliefd door zijn geniale muziek, maar ook bediscussieerd vanwege aanwijzingen op mogelijke antisemitische opvattingen en teksten. Ook Typhoon is een geliefd artiest maar zijn teksten gaan over verzoening, liefde en respect. Het concert laat de waarde zien van muziek in het bespreekbaar maken van thema’s en toont welke rol muziek speelt in de zoektocht naar de eigen identiteit en hoe mensen elkaar uitsluiten door zich boven een ander te stellen. De presentatie is in handen van Rens Polman die de interactie aangaat met het publiek.

“Klassieke muziek is, net als popmuziek, een reflectie op de tijd waarin het ontstond”

Het NNO wil via muziek aandacht vragen voor maatschappelijke issues, zonder zelf het antwoord te geven of opinies op te leggen. Klassieke muziek is, net als popmuziek, een reflectie op de tijd waarin het ontstond. Onderwerpen van klassieke muziekstukken, meesterwerken, en de gevoelens die ze oproepen zijn ook nu urgent – vergelijkbaar met de krachtige boodschappen en emoties in pop- en rapmuziek. De meesterwerken uit de muziekgeschiedenis bieden door hun historische én actuele waarde een geweldige aanleiding om er met jongeren over in gesprek te gaan. Het doel is aan jongeren over te brengen dat het onderzoeken van elkaars verschíllen zorgt voor verbinding en groei en dat dit alles begint met luisteren.

In samenwerking met de JongerenTop zijn er na het concert rondetafelgesprekken met de jongeren die worden begeleid door 80 vrijwillige tafelhosts. Wat gebeurt er als de één zich beter voelt dan de ander? Of als er niemand naar elkaar luistert? Wat doet dat met de wereld? En hoe klinkt jouw stem? Naast luisteren en praten komen de jongeren ook in actie tijdens verschillende workshops, zoals theater, tekenen, kickboksen en songwriting, waarin een relatie gelegd wordt met identiteit en uitsluiting. Studenten van de opleiding Docent Muziek van het Prins Claus Conservatorium hebben de muziekworkshops ontwikkeld.

De verhalen en creaties van de jongeren worden gebruikt als inspiratiebron voor het maken van een professionele muziektheaterproductie in samenwerking met theatergezelschap Tryater, waarmee ze in 2025 gaan touren langs de noordelijke festivals.

Eerder stond het NNO met engagement programma ‘In Protest, 100 jaar na WO I’ (2018) op het podium. Dit was een reflectie van jongeren en hun songs/’spoken words’ op Benjamin Brittens ‘War Requiem’. In 2020 programmeerde het NNO ‘In Vrijheid’, een concert door, voor en met jongeren over de betekenis van vrijheid in combinatie met Beethoven 7.

Actueel