In memoriam, Piter Zwart

In memoriam, Piter Zwart

Piter Zwart
1 september 1963 – 2 maart 2024

Zondagavond bereikte ons het droevige bericht dat Piter op 2 maart in Snakkerburen is overleden. Piter was sinds 2016 in dienst van het NNO als teamleider Orkestzaken. Hij was een inspirerende en gewaardeerde collega.  

 

De samenwerking met de drie regionale omroepen, ontstaan in Coronatijd, is grotendeels te danken aan Piter. Tot op het laatst was hij betrokken bij ‘zijn’ team, het orkest en de organisatie. Piter was een toegewijd teamleider, hij adviseerde, ondersteunde en motiveerde om zo van alle concerten en producties een succes te maken.

 

Naast zijn werkzaamheden voor het NNO, speelde Piter in vele toneelstukken. Piter Zwart verdiende voor zijn rol als Koos, de bodyguard, in de productie Don Juan in het Iepenloftspul Snakkerbuorren in 2016 een Gouden Gurbe voor de beste bijrol. In zijn vrije tijd was hij voorzitter van het Iepenloftspul in Snakkerburen en zit hij in het bestuur van de overkoepelende organisatie van het amateurtoneel in Fryslân. 

 

Afgelopen december werd Piter door burgemeester Buma van de gemeente Leeuwarden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Piter heeft de koninklijke onderscheiding gekregen uit dank voor zijn rol in de ontwikkeling van de Friese cultuur. In zijn toespraak stond de burgemeester stil bij de verdiensten van Piter Zwart: “Met al je werkzaamheden menen mensen om je heen dat het culturele klimaat in Friesland er zonder jou anders uit zou zien. Jouw expertise en creativiteit helpen generaties cultuurmakers de toekomst in.” 

 

Dat Piter een groot hart heeft voor cultuur bevestigde het drie paginagroot tellende artikel in de Sneon&Snein bijlage van de Leeuwarden Courant op 3 februari jongstleden. Het ging over Koesteren en omarmen. De boodschap was: ‘Bezuinig niet op cultuur. Cultuur is er voor iedereen’. Lees meer over Piter en zijn werk voor het NNO in het artikel The Show must go on dat wij publiceerde in het Vriendenmagazine van het Noord Nederlands Orkest (december 2023).

 

Hij had allerlei plannen die hij nog wilde realiseren. Helaas werd hem dat niet meer gegund. Wat zullen wij hem als persoon en zijn inhoudelijke bijdrage missen.

 

Wij wensen Sjoukje, Luka en Emma Rixt en hun familie en vrienden heel veel sterkte met dit grootse verlies. 

 

 

Actueel